Sfaturi utile pentru calcaie crapate

02.04.2021


Calcaiele îngrosate, albicioase si cu fisuri dureroase reprezinta o problema estetica dar si de sanatate.

Calcaiele crapate, cunoscute si sub denumirea de fisuri la nivelul pielii calcaiului, sunt o sursa de disconfort continuu, pentru care trebuie sa aplicam un tratament eficient caci problema nu va trece de la sine!

Mancarimea si aspectul neplacut ne impun sa gasim un tratament eficient, functional. 

Principalii factori predispozanti ai calcaielor crapate sunt:

• deshidratarea organismului;

• utilizarea sapunului abraziv;

• obiceiul de a face baie cu apa foarte calda sau dusuri cu apa fierbinte;

• exfolierea calcaielor atunci cand pielea este deja uscata;

• anumite afectiuni precum: diabetul zaharat, eczema, psoriazisul, obezitatea, hipotiroidismul, dermatita atopica sau infectiile micotice;

• predispozitia genetica;

• lipsa unor minerale si vitamine din organism.

Cum ingrijim calcaiele

• Organismul pierde apa prin epiderma si de aceea pielea se poate usuca si poate deveni aspra. In consecinta, este esential sa utilizezi zilnic o crema emolienta care sa repare pielea calcaielor, care este supusa frecvent diferitelor agresiuni.

• Trebuie sa renunti la incaltamintea incomoda, din materiale de proasta calitate, care duce la aparitia transpiratiei picioarelor. Acestea nu ofera picioarelor libertatea de a respira, in acelasi timp fiind un mediu proprice pentru inmultirea bacteriilor. Indicat aar fi sa porti pantofi sau sandale cat mai comode, din piele si sa alternezi folosirea pantofilor.

• Seara, fa-ti un obicei din a-ti inmuia picioarele in apa calduta. Ulterior, exfoliaza-ti calcaiele cu ajutorul unei pietre ponce sau a unei pile pentru calcaie. Dupa ce si aceasta etapa a ingrijirii a luat sfarsit, nu uita sa aplici o crema hidratanta pentru calcaie. Daca nu ai o astfel de crema, poti apela cu incredere la uleiul de argan sau la cel de migdale.

• Bea cel putin doi litri de apa pe zi. Deshidratarea organismului duce inclusiv la craparea calcaielor.

• Craparea calcaielor poate fi o consecinta a existentei unui deficit de vitamine si minerale din corp. De aceea, este indicat ca la recomandarea medicului sau a farmacistului sa faci o cura cu vitamine, mai ales cu vitamina A si zinc, fiind stiut faptul ca lipsa acestora duce la deteriorarea parului si la uscarea pielii.

Folosirea unor solutii naturale s-a dovedit a fi o cale eficienta si sigura pentru a atenua si trata problema calcaielor crapate.

1. Pentru a elimina crăpăturile de pe călcâie, aplicați comprese de uleiuri vegetale (de măsline, de floarea-soarelui, semințe de in, de nucă de cocos, ricin, etc.). Înmuiați niște șosete de bumbac în ulei și încălțați-le. Deasupra îmbrăcați o pungă de plastic. Încălziți astfel picioarele pentru cel puțin 2 ore.

2. Există și o metodă mai modernă, cum ar fi curățarea călcâielor cu ajutorul pilei speciale. Curățarea cu ajutorul pilei, trebuie să se facă de-a lungul fisurilor. După curățire se aplică o cremă grasă peste pielea crăpată, care accelerează vindecarea fisurilor și ajută la restabilirea elasticității pielii picioarelor.
3. O metodă excelentă în tratamentul fisurilor la călcâie sunt unele fructe și legume. Printre acestea sunt frunzele de varză, merele, dovleceii, roșiile, cartofii și ceapa. Dați oricare dintgre aceste legume și fructe prin răzătoare, aplicați-le direct pe călcâie, și bandajați-le. După o jumătate de oră, îndepărta-ți bandajul și clătiți cu apă. Aplicați o cremă hrănitoare pentru picioare.